1. Hungary
 2. FUTURO™
 3. TIPPEK és TRÜKKÖK
 4. Az ismétlődő terhelés miatti sérülések megelőzése
 • Az ismétlődő terhelés miatti sérülések megelőzése

  laptopon gépelő férfi csuklórögzítővel

  • Küszöbölje ki a sérüléseket munka közben

   Ismerje meg, hogyan előzheti meg az ismétlődő terhelés miatti sérüléseket napjainkban, amikor a számítógép-használat a mindennapok szerves része.

   Az ismétlődő terhelés miatti sérülés egyáltalán nem új jelenség – Bernardino Ramazzini olasz orvos már az 1700-as években legalább 20 különféle típusát írta le. Mivel azonban egyre többen töltenek órákat a képernyő előtt ülve, dolgoznak egyre keményebben és gyorsabban a fizikailag megterhelő munkakörökben, vagy törekszenek a sportteljesítményük javítására, a sérülések esélye is egyre növekszik.

   Napjainkban egyre több embernek kell szembenéznie az ismétlődő terhelés miatti sérülésekkel az egérrel végzett munka miatt. Az állandó feszültség, az ismétlődő mozdulatok, valamint a kar és a csukló természetellenes helyzete miatt a tünetek az ujjak zsibbadásától vagy bizsergésétől egészen a vállig sugárzó fájdalomig terjednek.

   Az ismétlődő terhelés vagy megerőltetés bármely testrészünket érintheti, de az ujjak, a kéz, az alkar, a könyök és a váll sérülései gyakoribbak, mint az alsó végtagok sérülései. A tünetek az enyhe kellemetlenségtől a bénító fájdalomig terjedhetnek. Az ismétlődő terhelés miatti sérülések gyakori tünetei a duzzanat, az érzékenység és a merevség, néhányan pedig bizsergést és zsibbadást is tapasztalnak.

   A legjobb, ha már a kezdeti tünetek megjelenésekor cselekszünk, még mielőtt súlyosabbá válnának. Érdemes hát követni az alábbi tippeket az ismétlődő terhelés miatti sérülések megelőzéséhez:


  • Tartson egy kis pihenőt

   Próbáljon meg pozíciót váltani, amennyire csak lehet, és tartson rendszeresen szünetet. Keljen fel, és járkáljon egy kicsit, amikor nem kell az íróasztalánál lennie (például a telefonbeszélgetések közben, vagy amikor kinyomtatott anyagokat olvas).


  • Figyeljen a testtartására

   Ülő helyzetben tartsa a hátát egyenesen, húzza hátra a vállait, medencéjét pedig kissé döntse előre. Ha izmai fájni kezdenek, lazítsa el hátát, és végezzen néhány vállkörzést. Kerülje a görnyedt tartást.


  • Ügyeljen az ergonómiára

   Használjon olyan egeret, amely illeszkedik a kezéhez, és pihentesse a kezét, amikor nem használja. Kattintás és gépelés közben tartsa a kezét és a csuklóját egyenesen. Amikor csak lehet, használjon táblagépet és tollat, vagy az egérműveletek helyett használjon billentyűparancsokat.


  • Enyhítse a fájdalmat

   Ha már kialakultak a tünetek, úgy enyhítheti a fájdalmat, hogy jeges vagy hűtőtasakot tesz a sérült területre. Csuklórögzítő – például Tekerőgombos csuklórögzítő – vagy könyökrögzítő viselése és valamilyen beszédfelismerő szoftver használata is megoldást jelenthet. A különböző relaxációs módszerek, a rendszeres nyújtógyakorlatok és a masszázs is segíthetnek megszabadulni a fájdalomtól, hogy a kényelmetlenségek helyett inkább a munkájára koncentrálhasson.

   Munkakörétől vagy az Ön által űzött sporttól függően nehéz lehet teljes mértékben elkerülni azokat az ismétlődő mozgásokat, amelyek az ismétlődő terhelés miatt sérülésekhez vezetnek. Fontos azonban, hogy hallgasson a testére; szánjon elég időt a nyújtásra, és törje meg a sérülést okozó rutint, amikor csak lehetséges; valamint hogy az ízületeket rögzítővel vagy pánttal védje.