1. Hungary
 2. FUTURO™
 3. TIPPEK és TRÜKKÖK
 4. Hogyan lehet csökkenteni a futás utáni térdfájdalmat?
 • Hogyan lehet csökkenteni a futás utáni térdfájdalmat?

  parkban kocogó férfi térdrögzítővel

  • A legtöbb futó – különösen azok, akik sokat edzenek, vagy hosszútávon versenyeznek – már tapasztalt térdfájdalmat egy-egy futása után. Vannak, akiknél a jegelés egyenesen a futás utáni rutinhoz tartozik. Mások az akaraterejükre hagyatkoznak, és egyszerűen megvárják, amíg a fájdalom elmúlik – ez azonban a legtöbbször csak a következő futásig tart ki.

   A legjobb megoldás azonban a kényelmetlenségek megelőzése, ennek pedig legjobb módszere a térd rögzítése és a térdízület stabilizálása a hatékony és helyes mozgás biztosításához. Hasznos tippjeinkkel megismerheti, hogyan csökkentheti a térdfájdalmat.


  • A sérülések elkerülése érdekében rögzítsen minden ízületet stabilan és erősen

   Futás vagy gyaloglás közben a lábunk, a bokánk, a térdünk és a csípőnk együtt dolgozva visz előre. Ha a test egy része gyenge vagy sérült, vagy ha rosszul edzünk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy eltérünk a természetes lépésritmusunktól, és az egész mozgásrendszerünkre kiható problémákat idézünk elő.

   Legyen szó edzésről vagy versenyről, a futás utáni térfájdalmat nem kell ennek a mozgásformának a természetes velejárójaként elfogadni. Próbáljon javítani testtartásán. Kérjen segítséget edzőjétől vagy egy sportorvostól, kérje meg, hogy értékelje ki testtartását és technikáját, majd dolgozzon a problémák kijavításán. Kérje meg edzőjét, hogy javasoljon stabilizáló gyakorlatokat, amelyekkel megelőzheti vagy enyhítheti a futáshoz kapcsolódó térdfájdalmat. Ha nem tud professzionális segítséget kérni, az olyan források is hasznosak lehetnek, mint a Runner's World: keressen klasszikus stabilizáló gyakorlatokat, amelyekkel csökkenthetők a térd- és a bokafájdalmak.


  • Az atlétikai, kineziológiai szalagok és az ízületrögzítők is segíthetnek

   Megfelelő használat esetén az atlétikai szalagok és a térdrögzítők – például a FUTURO™ stabilizáló térdrögzítő is biztosíthatják a szükséges támogatást és stabilizálást, illetve javíthatják a teljesítményt. Az akut sérülések természetesen szakértő vizsgálatot és kezelést igényelnek, akárcsak a krónikus ízületi fájdalmak. Megfelelő támaszt és nyomást biztosító megoldást orvosa vagy edzője tud javasolni, illetve tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan és mikor kell használni a térdrögzítőt. A térdsérülés utáni edzéseknél a rehabilitációhoz jól jöhet a szabadon vásárolható térdrögzítők nyújtotta kiegészítő stabilitás.

   Ha térdei egészségesek, és nem fájnak, de szeretné, hogy ez így is maradjon, akkor érdemes proaktívnak lenni, és a térdízülethez kapcsolódó izmok és inak erősítését szolgáló stabilizáló gyakorlatokat végezni. Az erős kötőszövet biztosítja a legjobb térdtámaszt a futáshoz.