1. Hungary
 2. FUTURO™
 3. TIPPEK és TRÜKKÖK
 4. A bokarögzítők különféle típusainak megismerése
 • Milyen típusú bokarögzítők használhatók futáshoz?

  mezítlábas séta egy erdei ösvényen bokarögzítőben

  • A bokaficam gyakori és fájdalmas sérülés, amely napokra, hetekre vagy akár egy hónapra vagy még tovább is kivonhatja Önt a forgalomból. Az Amerikai Láb- és Boka-ortopédiai Társaság (American Orthopaedic Foot & Ankle Society, AOFAS) becslése szerint mindennap 25 000 ember ficamítja ki a bokáját. Természetesen ezek a véletlen sérülések nem mindig kapcsolódnak az aktív mozgáshoz vagy a sporthoz. Sokan csak átesnek a házi kedvencükön, vagy éppen elvétik az utolsó lépcsőt. A bokaficam a sportolók egyik első számú ellensége: az intenzív mozgással járó sportok, például a futás, a röplabda, a futball és a kosárlabda gyakran okoznak sérüléseket, de szinte bármely versenysportban fennáll a bokaficam veszélye.


  • A kezelés korai megkezdése kulcsfontosságú a hosszú távú problémák elkerüléséhez

   Az AOFAS a ficamokat I., II. és III. fokozatúként kategorizálja attól függően, hogy milyen mértékben sérült az ínszalag. Ficam esetén orvosa vagy edzője ellenőrizni fogja a bokáját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs csonttörés, valamint megfelelő kezelési módot fog javasolni.

   A legtöbb otthoni kezelési mód pihentetéssel, jegeléssel, kompresszióval és a sérült végtag felpolcolásával segíti elő a gyógyulást. A komolyabb ficamok azonban komolyabb kezelést igényelnek, és ha a sérülés súlyos, orvosa további, a teljes bokát körülvevő rögzítő viselését javasolhatja az ízület tehermentesítése érdekében. Az igazán súlyos rándulások esetén a láb begipszelésére, vagy éjszakára levehető boka- és lábszárrögzítőre is szükség lehet.


  • Milyen bokarögzítésre van szüksége?

   A bokarögzítők különböző szintű támogatást, stabilizálást és kényelmet biztosítanak. A Podiatry Today szerint a sérülés súlyosságától függően az orvosok és az edzők öt különféle típusú, futáshoz való bokarögzítő közül választhatnak.

   • Elasztikus – A legkevésbé stabil, ám a legkényelmesebb megoldás, amelyet gyakran a kényelem érdekében egy stabilabb bokamerevítő alatt hordanak.
   • Méretre állítható rögzítők – Ezek a tépőzáras szalagokból álló termékek körülölelik a bokát. Ügyelni kell rá, hogy ne szorítsa meg őket túlságosan.
   • Zselés vagy felfújható betétes – Az ilyen rögzítőket az oldalirányú mozgás korlátozására tervezték, és gyakran írják fel őket sín vagy merev boka- és lábszárrögzítők alternatívájaként.
   • Méretre állítható rögzítők – Általában merev anyagból készülnek, hogy nagyobb stabilitást biztosítsanak. Az újabb modellek gyakran tépőzáras szalagokkal vannak ellátva a kényelmesebb viselés érdekében.
   • Hibrid modellek – A fenti típusok különböző jellemzőit ötvözik a komfort és a stabilitás érdekében.

  • A kezelés korai megkezdése kulcsfontosságú a hosszú távú problémák elkerülése érdekében

   Akármennyire is folytatni szeretné az edzést, a gyors és szakszerű utókezelés segíteni fog megérteni, hogy mikor kell használni a bokarögzítőket ahhoz, hogy elkerülje a stabilitással kapcsolatos hosszú távú problémákat. Vizsgáltassa meg kificamodott bokáját egy edzővel vagy orvossal, és pontosan kövesse a kezelési javaslatokat a bokaízület stabilizálásához és megerősítéséhez.